Senátní výbor nedal doporučení k novele stavebního zákona

30.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Senátní výbor pro veřejnou správu a územní rozvoj se dnes ani po více než tříhodinové debatě neshodl na žádném doporučení k rozsáhlé novele stavebního zákona. Senát se tak na své středeční schůzi bude při projednávání novely muset obejít bez stanoviska tohoto garančního výboru. Ústavně-právní výbor už dříve doporučil novelu zamítnout, hospodářský výbor stejně jako komise pro rozvoj venkova ji chtějí schválit. Novela budí pozornost především kvůli protestům organizací na ochranu životního prostředí, kterým vadí to, že omezuje právo veřejnosti účastnit se povolovacích procesů.

Ve výboru pro územní rozvoj nejprve neprošel návrh na doporučení schválit zákon. Senátoři pak v dílčích hlasováních sice podpořili některé pozměňovací návrhy, ale při hlasování o celkovém usnesení hlasovalo pro pět senátorů, ale stejný počet se jich zdržel. Členové výboru podpořili dva návrhy, které se týkají účasti veřejnosti a které předložila senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Jeden návrh zachovává ve stavebním zákoně možnost ochranářských spolků účastnit se územního řízení, kdy se rozhoduje o umístění stavby. Druhý podpořený návrh měl v zákoně o ochraně přírody a krajiny ponechat právo spolků účastnit se správních řízení, a nikoli nově jen řízení podle uvedeného zákona. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) k nim zaujala neutrální postoj.

Rozsáhlá novela stavebního zákona a několika desítek souvisejících zákonů má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní mimo jiné sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK