Ode dneška je možné přihlásit vůz na kterémkoliv úřadu

01.06.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Motoristé mohou přihlásit auto na kterémkoliv úřadu obcí s rozšířenou působností. Umožňuje to novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která dnes začíná platit. Dosud museli motoristé chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřadech podle svého bydliště nebo sídla firmy. Součástí novely je povinnost autoservisů oznámit majiteli při zásadních zásazích do vozu, například při odstranění filtru pevných částic, že tím vozidlo ztrácí způsobilost provozu.

Povinnost informovat byla do novely vložena proto, že v minulosti se při odhalení podobných změn majitel vozidla často odvolával na to, že je udělali v servisu bez jeho vědomí. Servisy mohou být postiženy až půlmilionovou pokutou za to, že klienty o změnách odporujících řádnému používání vozidla dostatečně neinformovaly. Motoristé pak mohou za nepovolené úpravy, jako je třeba montáž sportovních ochranných rámů, aerodynamických křídel či zabarvení skel, dostat pokutu až 50.000 korun. V některých případech mohou být postiženi i dvojnásobnou částkou.

Zjednodušením pro motoristy má být možnost nechat úřad přepsat prodané auto na nového majitele bez toho, že by nový majitel k tomu poskytl součinnost. Dosud se museli prodávající a kupující dohodnout a společně do deseti dnů podat žádost na registr vozidel nebo tak učinit na základě plné moci. Do dokončeného převodu na nového majitele byl za majitele považován původní vlastník, kterému tak například mohly chodit pokuty za přestupky, které s jeho vozidlem spáchal nový majitel.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ