Fed znovu zvýšil sazby, letos se začne zbavovat dluhopisů

14.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 14. června (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání letos podruhé zpřísnila měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu, která určuje úvěrové náklady v největší světové ekonomice, zvýšil měnový výbor Fedu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00-1,25 procenta. Výbor také po svém dvoudenním zasedání oznámil, že ještě letos začne omezovat své portfolio dluhopisů, které nakupoval v minulých letech na podporu ekonomiky.

Fed rovněž zopakoval, že v tomto roce chce zvýšit základní sazbu celkem třikrát. Trajektorii dalšího vývoje sazeb od příštího roku nezměnil. Fed začal zvyšovat úrokové sazby z téměř nuly v prosinci 2015 a včetně dneška udělal takový krok již počtvrté.

K pozvolnému přitvrzování měnové politiky Fed nutí zejména vývoj na stále napjatějším trhu práce, kde míra nezaměstnanosti klesla na šestnáctileté minimum 4,3 procenta. Po slabém prvním čtvrtletí se v poslední době objevily i známky zrychlení ekonomického růstu, což by potvrzovalo předpoklady Fedu o dočasném charakteru zimního útlumu. Fed dnes konstatoval, že ekonomika roste umírněným tempem, trh práce je stále silnější a nedávné oslabení inflace je pouze přechodné.

Inflace zůstává pod cílovou úrovní Fedu a její meziroční míra minulý měsíc podle dnešních statistik poprvé za šest měsíců sestoupila pod dvě procenta. Spolu se slabými údaji o spotřebitelské poptávce to podle analytiků naznačilo, že další zdražování úvěrů by mohlo být pomalejší.

Dnešním krokem se Fed vrátil do širšího pásma, v němž obvykle operoval v minulých desetiletích, než základní sazbu za finanční krize v roce 2008 srazil v podstatě na nulu a začal ekonomiku podporovat i nákupy dluhopisů. Od té doby se hodnota federálních dluhopisů a dalších cenných papírů v bilanci Fedu rozrostla na zhruba čtyřnásobných 4,2 bilionu USD (asi 98 bilionů Kč).

Dnes Fed předložil plán snižování této bilance formou postupného ukončování dosavadní praxe reinvestic příjmů ze splacených dluhopisů do nákupů dalších cenných papírů. Zpočátku se toto portfolio bude snižovat maximálně o deset miliard dolarů měsíčně a do 12 měsíců se tempo jeho omezování zvýší až na 50 miliard USD, uvedl Fed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK