Odhady globálních tržeb z prodeje léků poprvé za deset let klesly

20.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. června (ČTK) - Odhady celosvětových tržeb z prodeje léků v příštích letech se letos poprvé za deset let snížily. Pokračující tlak na ceny na klíčovém americkém trhu totiž přiměl analytiky zmírnit očekávání budoucích výnosů. Plyne to z dnešní zprávy společnosti Evaluate Pharma, která sestavuje konsenzuální odhady založené na předpovědích analytiků.

Globální tržby z prodeje léků by podle posledních prognóz měly v roce 2022 dosáhnout 1,06 bilionu dolarů (25,1 bilionu Kč). O rok dříve analytici v průměru pro daný rok předpovídali výnosy 1,12 bilionu USD. Podle agentury Reuters to je poprvé za deset let, co tato střednědobá prognóza nepřekonala předpověď z předešlého roku.

\"Zvýšená politická a veřejná pozornost věnovaná cenám nových i starých léků neopadne a nyní začínáme pociťovat její vliv,\" uvedl ke zprávě Antonio Iervolino, který vede prognostické oddělení Evaluate Pharma. Poukázal přitom na slabší tržby u několika nových drahých léků.

Výrobci léčiv jsou kvůli cenám pod silným tlakem po celém světě. Zvláště výrazné je to ve Spojených státech, kde po letech rychlého zvyšování cen řada firem slibuje zmírnění růstu.

O pozici největšího prodejce léků na předpis budou podle Evaluate v roce 2022 soutěžit švýcarské společnosti Novartis a Roche spolu s americkým Pfizerem. Novartis má podle prognostické firmy v tomto boji mírnou výhodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK