Pošta díky nové smlouvě s ČSOB získá za deset let několik miliard

22.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Česká pošta získá díky nové smlouvě s ČSOB o poskytování bankovních a pojišťovacích služeb během deseti let několik miliard korun navíc. Smlouvu platnou od příštího roku má pošta s bankou uzavřít příští týden. Na setkání s novináři to dnes uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán. Výnosy pošty z finančních služeb, které se dosud pohybovaly kolem 1,5 miliardy korun ročně, by se během deseti let měly zvýšit o 15 procent.

ČSOB má s poštou smlouvu o poskytování finančních služeb na pobočkách do konce letošního roku. Pošta tak získávala asi 1,5 miliardy Kč ročně. Banka vyhrála loni výběrové řízení na poskytování služeb i pro další období.

Česká pošta také rozšíří do dvou let počet specializovaných přepážek pro finanční služby na pobočkách o 130, tedy o 60 procent. Náklady na jejich vybudování bude hradit ČSOB. Celkově ČSOB do spolupráce s poštou investuje stovky milionů korun.

Nyní lze platit kartou na 700 pobočkách z 3200 pošt. \"Určitě budeme otevírat další místa, která platbu kartou umožní, tam, kde to bude dávat finanční smysl,\" uvedl Elkán. Novinkou má být od poloviny roku vybavení všech doručovatelů balíků terminály pro platbu kartou.

Na balíkovém trhu chce pošta zvýšit svůj podíl z nynějších 40 procent na 50 procent. Novinkou mají být automatizované přepážky pro výdej balíků, tzv. Balíkovny, kterých má být letos zhruba stovka.

Počet tzv. partnerských pošt, které provozují smluvní partneři pošty, se zvýšil z 56 v roce 2014 na 345 letos v pololetí. Do konce roku jich má být 400. Zhruba 53 procent partnerů tvoří obce, 21 procent fyzické osoby a 20 procent spotřební družstva. Zbytek připadá na právnické osoby.

Od příštího roku si bude stát podle ministra vnitra Milana Chovance vybírat nového držitele poštovní licence a měl by definovat rozsah služeb, které si bude od pošty objednávat. Nyní má stát poště platit kompenzaci na poskytování tzv. univerzální služby 500 milionů korun.

Letos pošta očekává zisk kolem 100 milionů korun proti loňským 190 milionům. Obrat stagnuje kolem 19 miliard Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK