USA a EU apelují na Čínu, aby omezila kontrolu dovozu potravin

22.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 22. června (ČTK) - Spojené státy, země Evropské unie a další exportéři potravin zvyšují tlak na Čínu, aby ustoupila od plánované intenzivní kontroly jejich dovozu, která je v rozporu se světovými standardy. Nová opatření, která by měla zásadní dopad na přístup vývozců na rychle se rozvíjející čínský trh, mají vstoupit v platnost letos 1. října. Informovala o tom agentura AP.

Stěžejním problémem je čínský požadavek, aby každá dodávka potravin měla od příslušené zahraniční vlády kontrolní certifikát. Ve společném dopise, který USA, EU a řada dalších zemí zaslaly čínským regulačním úřadům, poukazují na to, že opatření by narušilo obchod, a žádají Peking, aby se řídil celosvětovou praxí a opatření uplatňoval pouze na kategorii rizikových potravin, jako jsou například masné a mlékárenské produkty, výrobky z vajec a mořské plody.

Tento spor není ve světovém obchodu s Čínou jediný, Peking brzdí přístup na domácí trh široké škále výrobků a porušuje tak své závazky ohledně volného obchodu. Proti opatřením v dovozu potravin státy lobbují už od loňského roku.

Dopis z 12. června, do kterého agentura AP měla možnost nahlédnout, podepsala nezvykle velká skupina zemí; vedle USA a 28 zemí EU také Japonsko, Argentina, Austrálie, Izrael a čtyři další státy. Píše se v něm, že zamýšlená pravidla poznamenají obchod v řádu miliard dolarů.

Hloubka problému je patrná už z toho, že účast EU si vyžádala jednomyslný souhlas členských zemí. To znamená i Řecka a Maďarska, které velmi usilují o čínské investice. Východoevropské státy se slabým zpracovatelským sektorem platí za čínské zboží dodávkami šunky, jablek a dalších potravin, poznamenává AP. USA svůj podpis pod dopis zase připojily v době, kdy prezident Donald Trump zlehčuje obchodní spory s Pekingem, aby získal čínskou podporu při jednáních se Severní Koreou.

Navrhovaná opatření Čína už předložila Světové obchodní organizaci (WTO), která je na svých webových stránkách zveřejnila minulý týden. Členské státy se k nim mohou vyjádřit do 60 dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK