Pojišťovny mají po nočních bouřkách nahlášeny již stovky škod

23.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Klienti pojišťoven nahlásili po nočních bouřkách, která prošly přes celé území Česka, už mnoho stovek škod. Pojišťovny očekávají, že hlavní nápor jejich hlášení teprve přijde. Celkem za ně odhadují vyplatit desítky milionů korun. Nejčastěji jde o události způsobené větrem a pády stromů, tedy poškozené ploty, přístřešky nebo střechy. Blesky pak ničily elektroniku a domácí spotřebiče. Vyplývá to z vyjádření největších pojišťoven na dotaz ČTK.

Kooperativě po noční bouřce klienti zatím nahlásili 110 škod. Jejich celkovou výši odhadla na sedm milionů Kč. \"Nicméně je to první den, očekáváme, že konečná čísla budou několikanásobně vyšší,\" řekl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Hodně škod také způsobilo přepětí při zásahu bleskem, klienti hlásí poškozenou elektroniku jako set-top boxy či zabezpečovací jednotky. Zatím největší škodu způsobil klientovi blesk v Kolíně, kde zapálil střechu rodinného domu. Škodu pojišťovna zatím odhadla na jeden milion Kč.

Česká podnikatelská pojišťovna po silných bouřkách a krupobití aktuálně eviduje desítky škod v řádech milionů korun. Nejčastěji jde o škody z majetkového pojištění občanů, tedy zaplavené sklepy, poškozené střechy rodinných domů a drobných staveb, jako jsou skleníky nebo zahradní altány. Několik škod na domácích spotřebičích způsobilo přepětí v elektrické síti. Roste také počet hlášených škod z havarijního pojištění vozidel. K nejvíce postiženým regionům patří jižní a střední Čechy, uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Česká pojišťovna má zatím z uplynulé noci nahlášeno asi 300 škod, a to hlavně z Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje. Likvidátoři se podle mluvčí Ivany Buriánkové v poslední době stále častěji setkávají se škodami, které souvisí s dětskými atrakcemi, jako jsou trampolíny a houpačky, které mají lidé na zahradách. Při vichřici se často utrhnou a poškodí další majetek na zahradě, například skleník. Stává se také, že je tímto způsobem poškozen i majetek na zahradě sousedů, podotkla. Provoz klientské linky Generali byl dnes dopoledne zvýšený zhruba dvojnásobně.

Allianz jenom během dopoledne volalo přes 30 klientů, kterým bude platit náhradu škody po noční bouřce a vichřici. Na Tachovsku, Novojičínsku a Karlovarsku jim jejich pojištěný majetek nejčastěji ničily kroupy, škála živlů ale byla i tentokrát mnohem pestřejší. \"Je zřejmé, že páteční telefonáty byly pouze zahřívacím kolem před dalšími dny. Z minulých let víme, že pokud se něco stane v pátek či během víkendu, nejvíce pak v Klientském centru zvoní telefony v pondělí dopoledne,\" upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Bouřky, které ve čtvrtek a v noci na dnešek zasáhly ČR, doprovodilo nadprůměrné množství blesků. Meteorologové jich za 24 hodin zaznamenali téměř 300.000, což je letošní nejvyšší počet a současně i nejvyšší za několik let. Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek. Jako první se přesunula do Česka velmi intenzivní a rozsáhlá bouřka z Německa, k ní se pak přidalo velké množství bouřek, které přišly se studenou frontou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK