EK má analyzovat investice třetích zemí do strategických odvětví

23.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. června (zpravodaj ČTK) - Evropská komise bude moci analyzovat investice ze třetích zemí do strategických sektorů v Evropské unii, souhlasili dnes v Bruselu šéfové států a vlád osmadvacítky. Novinářům to po konci červnového summitu EU řekl předseda unijních schůzek Donald Tusk.

Přijaté závěry jednání, které tuto zmínku obsahují, uvádí, že komise má při této své činnosti plně respektovat kompetence členských zemí unie. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky byla nakonec v závěrech summitu otázka dohledu komise nad investicemi třetích států do klíčových odvětví poněkud rozvolněna.

\"Ale zůstává úkol pro Evropskou komisi analyzovat investice ze třetích zemí do strategických sektorů v Evropě,\" upozornil Sobotka, který předpokládá, že summit se k věci vrátí poté, co komise svou analýzu dokončí.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že obchod musí být svobodný, ale také spravedlivý. Závěry summitu v této souvislosti zmiňují, že unie musí rychle získat k dispozici moderní nástroje, které mají unii pomoci s obranou proti neférovým obchodním praktikám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK