Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o procento na 981 bodů

23.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu znovu oslabily. Index PX od minulého pátku ubral procento na 980,7 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie energetické skupiny ČEZ. Nejlépe se vedlo cenným papírům telekomunikačního operátora O2 CR, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie oslabily o více než procento.

\"Uplynulý týden byl bez výraznějších informací, které by hýbaly finančními trhy. Investoři sledovali první kolo rozhovorů mezi Velkou Británií a EU o brexitu. Trh rovněž sledoval pohyb cen ropy. Akciové indexy v zámoří i přes klesající cenu ropy zůstaly bez větších změn. Domácí index PX byl lehce pod tlakem,\" popsal dění na finančních trzích hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Nejvíce klesající akcií týdne byl ČEZ, který ztratil 3,2 procenta na 434 Kč. Někteří investoři byli zklamaní z toho, že akcionáři schválili hrubou dividendu jen 33 Kč na akcii. Navíc páteční poslední den s nárokem na dividendu nutil technicky některé investory přesměrovat své peníze do jiných titulů. Ti se mohli obávat, že akcie společnosti poklesnou více než o dividendu vzhledem k výhledu jejího hospodaření.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla O2 CR, která posílila o 3,5 procenta na 285 Kč. O2 CR byla mírně pod tlakem z předminulého týdne kvůli úpravě (rebalancování) indexů CECE. Nicméně tento technický faktor již polevil a ke společnosti se vrátili kupci.

Ani příští týden nebude podle Sklenáře ve znamení významnějších informací. Investoři budou nadále úzce sledovat cenu ropy, která může přinést na trh rozkolísanost. Ceny poblíž 40 dolarů za barel mohou některé investory již znervózňovat. \"Očekáváme, že trh může předvést vyšší rozkolísanost a lehce vybírat zisky vzhledem k úrovním ceny ropy,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK