Ifo: Podnikatelská důvěra v Německu je za červen na novém rekordu

26.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. června (ČTK) - Podnikatelská důvěra v Německu za červen vystoupila na nový rekord, zejména díky soukromé spotřebě. Uvedl to dnes mnichovský institut Ifo. Jeho index důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, se dostal na 115,1 bodu ze 114,6 bodu v květnu.

 

Analytici v anketě agentury Reuters přitom odhadovali, že index klesne. V průměru se domnívali, že hodnota indexu se sníží na 114,4 bodu. Podle Ifo je tedy zřejmé, že německé podniky se na budoucnost největší evropské ekonomiky dívají s optimismem.

\"Němečtí podnikatelé jásají,\" uvedl šéf Ifo Clemens Fuest. \"Podniky jsou tento měsíc podstatně spokojenější se svou situací a další zlepšení očekávají. Výkon německé ekonomiky je teď opravdu silný,\" poznamenal také Fuest.

Pilířem ekonomiky je podle ekonoma Klause Wohlrabeho stále soukromá spotřeba, velmi silný je i rozvoj průmyslu, zatímco vývoz má ještě prostor k růstu. Wohlrabe podle agentury Reuters předpokládá, že hospodářský růst Německa ve druhém čtvrtletí bude činit 0,7 procenta.

Index zpracovatelského sektoru se zvýšil mírně, hodnocení současné podnikatelské situace je stabilní a velmi vysoké. V krátkodobém výhledu firmy počítají s růstem produkce.

Ve velkoobchodu se podnikatelské klima zlepšilo už třetí měsíc po sobě a je na nejvyšší úrovni od prosince 2010. Větší spokojenost panuje i v maloobchodu, jehož index je na nejvyšší úrovni od září 2015. Naopak index pro sektor stavebnictví mírně klesl, i tak ale zůstává vysoko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK