MMF zhoršil odhady růstu ekonomiky USA pro letošní i příští rok

27.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. června (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes zhoršil hospodářský výhled Spojených států pro letošní i příští rok. Ze své prognózy totiž vypustil předpoklad, že největší ekonomiku světa podpoří rozpočtové a daňové plány prezidenta Donalda Trumpa. Hospodářský růst by měl podle nového výhledu v obou letech činit 2,1 procenta. V dubnové prognóze přitom fond předpovídal, že růst letos dosáhne 2,3 procenta a napřesrok zrychlí na 2,5 procenta.

MMF podle dnešní zprávy považuje za nepravděpodobné, že by Trumpova administrativa uspěla ve své snaze zajistit více než tříprocentní hospodářský růst. Důvodem je podle fondu mimo jiné skutečnost, že trh práce je již blízko úrovně odpovídající plné zaměstnanosti, napsala agentura Reuters.

Dubnová prognóza MMF předpokládala, že Trumpova administrativa prosadí dodatečné rozpočtové výdaje a snížení daní. Fond se však nyní rozhodl tato stimulační opatření z prognózy vypustit kvůli nedostatku podrobností ohledně \"stále se vyvíjejících politických plánů\" Trumpovy administrativy.

V loňském roce činil růst americké ekonomiky 1,6 procenta, což bylo nejslabší tempo za pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK