OneWeb Satellites zahajuje první sériovou výrobu satelitů

28.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toulouse (Francie) 28. června (ČTK) - Společnost OneWeb Satellites uvedla do provozu první montážní linku na sériovou výrobu satelitů. V továrně ve francouzském Toulouse se nyní začne s finálním testováním, první satelity by se na oběžnou dráhu měly dostat za devět měsíců. Cílem projektu je poskytnout lidem na celém světě cenově přijatelný přístup k internetu, uvedla dnes firma.

OneWeb Satellites je společný podnik globální komunikační společnosti OneWeb a firmy Airbus Defence and Space. Ta je divizí výrobce letecké techniky Airbus a zabývá se výzkumem a vývojem obranných a vesmírných technologií. První objednávkou je 900 komunikačních satelitů pro družicovou flotilu OneWeb, která se bude pohybovat na nízké oběžné dráze Země.

Továrna o ploše 4600 metrů čtverečních bude sloužit k ověření metod výroby družic v dosud nevyzkoušeném měřítku. Úkolem testovacího období je vyloučit potenciální problémy a položit základy mnohem většího projektu společnosti - závod s několika výrobními linkami má stát poblíž Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

\"Máme pouhých devět měsíců, než prvních deset satelitů z naší flotily vyšleme na oběžnou dráhu,\" řekl zakladatel a předseda správní rady společnosti OneWeb Greg Wyler. \"Pokud všechno půjde dobře, začneme posílat na oběžnou dráhu nové satelity každých 21 dní. Nebude to jen flotila, ale digitální most, který zpřístupní širokopásmový internet pro miliardy lidí na celém světě,\" dodal.

Vedle vybudování flotily satelitů bude OneWeb Satellites nabízet i jejich upravené verze a navazující technologie společnosti Airbus. Vznik továrny podpořila společnost Bpifrance v rámci francouzského programu PIA (Programme d\'Investissements d\'Avenir).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK