Veterináři rozšíří ochrannou zónu na celý zlínský okres

28.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Veterináři v pondělí na základě dohody s evropskými institucemi rozšíří oblast, kde se nesmějí lovit a krmit divočáci, na celý okres Zlín. ČTK to dnes řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Drobní chovatelé mimo základní desetikilometrové pásmo kolem nálezu uhynulých divočáků u zlínské nemocnice ale nebudou muset veterinářům odevzdávat soupis svých prasat. U dvou uhynulých divočáků byl zjištěn africký prasečí mor.

Za lov nebo krmení divočáků bude v celém okrese, kde se v minulé sezoně ulovilo 2790 kusů divokých prasat, nyní hrozit pokuta až dva miliony korun pro právnické a 50.000 korun pro fyzické osoby.

V pátek by se podle Semeráda měla ještě sejít komise, která zpracuje plán na potlačení choroby. Myslivci společně s úředníky ministerstva zemědělství a veterináři by měli dohodnout do budoucna možnost alespoň částečných odstřelů, protože zóna v okolí výskytu choroby by mohla vydržet i několik let.

Veterináři v úterý zavedli kvůli africkému moru zjištěnému u dvou divokých prasat ve Zlíně mimořádná opatření. V ochranné zóně se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, dále musí myslivci aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Chovatelé musí nahlásit všechna prasata v hospodářství a ustájit je tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty.

Chovatelé prasat musejí také používat účinné dezinfekční ochranné prostředky u vstupů do budov, nahlásit všechna uhynulá nebo nemocná prasata domácí s příznaky choroby, jako je nechutenství, horečka a apatie.

Nesmějí také přinášet nebo přivážet do hospodářství žádné části ulovených nebo uhynulých divokých prasat ani předměty, které by mohly být kontaminované.

V Česku se africký mor prasat objevil poprvé. Nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata, byla zjištěna u dvou uhynulých divočáků na okraji Zlína. Nákaza není nebezpečná pro lidi, pokud se však objeví v chovu, je třeba všechna zvířata v něm utratit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK