Rada ČNB bude jednat o nastavení úrokových sazeb, změna se nečeká

29.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení měnové politiky. Podle odhadů analytiků rada nechá úrokové sazby beze změny. Vyjádření rady lze podle nich čekat v obdobném duchu jako v posledních dnech, kdy několik členů bankovní rady včetně guvernéra Jiřího Rusnoka uvedlo, že posilování koruny může zvyšování úrokových sazeb oddálit. Podle ekonomů přistoupí ČNB ke zvyšování sazeb nejdříve ve druhém pololetí.

\"Měnové zasedání ČNB příští týden bude patřit k těm, na které se brzy zapomene. V nastavení sazeb ke změně tentokrát nedojde a signály, kdy by se tak mohlo stát, centrální bankéři vyslali již před zasedáním,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Bankovní rada ČNB na prvním měnovém zasedání po ukončení kurzového závazku 4. května jednomyslně nechala úrokové sazby na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 0,05 procenta. Sazby centrální banka snížila na minima v listopadu 2012.

Zasedání bankovní rady se dnes zúčastní šest ze sedmi členů. Na jednání nebude člen bankovní rady Tomáš Nidetzký.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK