Na Zlínsku se našlo 17 uhynulých divočáků, mor potvrzen u čtyř

03.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 3. července (ČTK) - Na Zlínsku se našlo již 17 uhynulých divočáků, africký mor prasat byl potvrzen zatím u čtyř zvířat. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se ode dneška rozšířila na celý okres Zlín. Původně se týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni před dvěma týdny první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila.

\"Současná mimořádná veterinární opatření platí na území celého okresu. Mezi veterinární opatření, která v dané oblasti platí, patří zákaz lovu a krmení divokých prasat, monitoring divokých prasat, a také vyšetření evidovaných chovů prasat domácích v této zóně,\" uvedl Vorlíček.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. Nyní by se měly po rozšíření oblasti podle Vorlíčka zkontrolovat další tři chovy.

V původní vymezené oblasti museli lidé také nahlásit doma chovaná prasata. \"V širší zamořené zóně se nebude již provádět soupis domácích prasat určených pro domácí porážku v malochovech, tak jak tomu bylo v užší oblasti,\" uvedl Vorlíček.

V zamořené oblasti bylo do dneška nalezeno 17 uhynulých prasat divokých. Nákaza se potvrdila u čtyř zvířat, u tří prasat byly testy negativní. \"U deseti se na výsledky ještě čeká,\" řekl ČTK mluvčí. Uhynulá těla divočáků je podle něj velmi důležité z terénu odstraňovat, mohou být zdrojem nákazy až do šesti měsíců od úhynu.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u nemocnice. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK