Ceny v červnu stouply o 2,3 pct, zdražily potraviny, hlavně máslo

12.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu meziročně o 2,3 procenta. Tempo růstu zpomalilo z květnových 2,4 procenta. Na růstu se podepsaly hlavně dražší potraviny, mezi nimiž dominovalo zejména 43procentní zdražení másla. Výraznějšímu růstu cen v červnu bránilo zlevnění mobilních telefonů a zpomalení růstu cen pohonných hmot. Červnový vývoj cen podle analytiků oslovených ČTK nahrává tomu, aby Česká národní banka zvýšila na přelomu léta a podzimu úrokové sazby. Inflace byla o 0,3 bodu nižší, než v aktuální prognóze očekávala Česká národní banka. Meziměsíčně ceny stagnovaly na květnové úrovni.

Cena másla vzrostla v červnu meziročně na rekordních 187,5 koruny za kilogram. Kostka másla tak průměrně stojí 47 korun. Podle Potravinářské komory ČR je na vině rostoucí světová poptávka. Podle mluvčí komory Dany Večeřové se enormně zvýšila poptávka po kvalitních výrobcích s mléčným tukem v Číně, v Austrálii či na Novém Zélandu. \"Na trhu prostě není. A co není dostupné, to je logicky drahé,\" dodala.

Večeřová upozornila i na rozdíl v ceně másla v Česku a na německém trhu. \"Při přibližně stejné nákupní ceně hraje roli vyšší DPH u potravin v Česku,\" řekla. Navíc podle ní mají obchodní řetězce přirážku až 60 procent. Řetězce však tvrzení o vysokých přirážkách odmítají. Podle mluvčí řetězce Globus Pavly Hobíkové je na trhu nedostatek smetany. \"V současné době pracujeme s nákupní cenou smetany o 100 procent vyšší než například ve stejném období v loňském roce,\" řekla ČTK Hobíková.

Kromě másla významně zdražily i další mlékárenské výrobky, cena jogurtů stoupla o 13,5 procenta, sýrů dokonce o 15,9 procenta. Hlouběji do peněženek museli lidé sáhnout i při koupi vajec a cukru. Ceny potravin vzrostly proti loňskému červnu o 5,4 procenta, což byl nejvyšší nárůst od srpna 2013.

Naproti tomu ale zlevnily mobilní telefony, ceny klesly proti loňskému červnu o 14,1 procenta. Ceny pohonných hmot zpomalily meziroční růst na 1,7 procenta z květnových 7,8 procenta. Meziměsíčně pohonné hmoty zlevnily o 1,9 procenta, přičemž ceny klesají už čtvrtý měsíc. Průměrná cena benzinu byla v červnu nejnižší od loňského prosince, litr stál v průměru 30 korun. Nafta vyšla řidiče zhruba na 29 korun za litr a byla nejlevnější od loňského listopadu.

Červnový vývoj cen podle analytiků nahrává tomu, aby centrální banka zvýšila na přelomu léta a podzimu úrokové sazby. \"Cenový vývoj nahrává tomu, aby se ČNB stala první centrální bankou v regionu, která přistoupí ke zvyšování sazeb v současném hospodářském cyklu. K tomuto kroku dojde již na srpnovém měnově politickém zasedání,\" řekl ČTK analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Navíc čeká, že se růst cen bude tento rok držet nad dvěma procenty a na podzim vzroste na 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK