HK: Ošetřovatelské volno zatíží zaměstnavatele a ochromí výrobu

14.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Zavedení ošetřovatelského volna podle Hospodářské komory zatíží zaměstnavatele a může ochromit výrobu v některých provozech. Komora má zároveň obavy ze zneužívání pomoci, neboť v kombinaci s ostatními dávkami může být výhodnou alternativou k práci. Zaměstnanci dávku mohou čerpat opakovaně, je tedy pravděpodobné její řetězení. Tíživou situaci zaměstnanců, kteří mají nemocného rodinného příslušníka, by měla podle komory řešit reforma sociální politiky a ne přenášení odpovědnosti státu na zaměstnavatele. Hospodářská komora ČR svoji reakci zveřejnila v tiskové zprávě.

Dopady bude mít zavedení dávky i na daňové poplatníky, upozornila komora. Podle propočtů ministerstva práce má dávka přijít stát na více než dvě miliardy korun, počet lidí čerpajících tuto dávku ale nelze odhadnout. Podle komory si opatření vyžádá také 65 nových úřednických pozic.

Komora nesouhlasí se zaváděním nových sociálních dávek v tak nepřehledném a administrativně komplikovaném systému české státní sociální podpory. Stát zavádí i další změny, které zaměstnavatele zatěžují, například otcovskou poporodní péči či zvýšení nemocenské při dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého jde o problematiku spadající do oblasti sociální politiky, nikoli pracovněprávních předpisů. Zaměstnanci mají nahradit terénní pečovatele. \"Navíc si nemyslím, že péčí dokážou nahradit vyškolený jak zdravotnický, tak psychologický personál,\" dodal Dlouhý.

Nová dávka zvýší podnikatelům administrativní zátěž v podobě dalších formulářů, úpravě účetních systémů či výdajů na kontroly. Zneužívání dávky komora očekává v podobě opakovaného čerpání dávky, a to i v jednom roce. Krom dávky dlouhodobého ošetřovného navíc zaměstnanci mohou pobírat od nemocných osob peníze v podobě příspěvků na péči, což by navíc v kombinaci s nárokem na ostatní dávky mohlo být pro pobíratele velmi výhodnou alternativou k práci, varuje komora.

Vládní novelu o nemocenském pojištění, která zavedení možnosti tříměsíčního placeného ošetřovatelského volna na péči o vážně nemocné příbuzné umožňuje, schválila Sněmovna dnes. Poslanci zmírnili jednu z podmínek pro jeho čerpání, naopak nezúžili okruh lidí, kteří by mohli volno využít. Předlohu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK