Slovensko asi na dva týdny uzavře hlavní silniční tah u Žiliny

14.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. července (zpravodaj ČTK) - Slovensko od neděle až do odvolání uzavře hlavní silniční tah, který spojuje Žilinu s Martinem na severu země. Důvodem je riziko zřícení velkého skalního bloku na vozovku. Informoval o tom dnes okresní úřad v Žilině. Podle jeho odhadu by silnice měla být neprůjezdná až dva týdny. Řidiči kamionů se musejí připravit na dlouhé objížďky.

Silnice I/18 je frekventovaným tahem, který spojuje západ Slovenska se severní částí země. Využívají ho často i čeští turisté při cestě například do Vysokých Tater.

Již v uplynulých měsících byla silnice uzavírána o vybraných víkendech, a to kvůli sanaci nestabilního skalního masivu u obce Strečno, který ohrožuje bezpečnost silničního provozu. Skalní blok, kvůli kterému úřady nyní vyhlásily neplánovanou dopravní výluku, se ale nachází mimo sanované části masivu.

\"Je to natolik rizikové, že již nemůžeme čekat,\" řekl ČTK přednosta žilinského okresního úřadu Michal Lavrík. Dodal, že rizikový skalní blok, který odhalili geologové, bude třeba oddělit od masivu.

Potřebné práce by měla provést česká společnost Arcadis CZ, jejíž organizační složka na Slovensku loni uspěla v tendru na sanaci zmiňovaného masivu.

Silnice I/18 bude uzavřena od neděle od 8:00 ve směru od Žiliny u parkoviště pod hradem Strečno a ve směru od Martina za Dubnou skalou v místě, kde lze parkovat. Vozidla s hmotností do 7,5 tuny se uzavřenému úseku vyhnou například po silnici přes Terchovou, řidiči těžkých nákladních vozidel budou muset volit velkou okliku vedoucí přes Trenčín, Žiar nad Hronom a Banskou Bystrici.

Na silnici pod Strečnem v roce 2007 spadl kámen na projíždějící auto, ve kterém seděla mladá Češka. Dívka zraněním podlehla. Na svahu byly již dříve vybudovány sítě a bariéry.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK