Senát zřejmě schválí vyšší podíl obcí a měst na vybrané DPH

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Senát zřejmě schválí navýšení podílu obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty (DPH). Příslušnou novelu zákona o rozpočtovém určení daní dnes všemi hlasy přítomných členů doporučil schválit senátní hospodářský výbor, minulý týden ji doporučil schválit výbor pro územní rozvoj. Senát bude návrh projednávat na schůzi, která začne ve středu. Změna, se kterou do Sněmovny přišlo zastupitelstvo Libereckého kraje, zvyšuje podíl obcí a měst na vybrané DPH z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta.

Města a obce by takto mohly získat celkově navíc kolem 8,5 miliardy korun ročně. Obce měly až do konce loňského roku z vybrané DPH 20,83 procenta. O peníze přišly v roce 2012, kdy zákon za tehdejší pravicové vlády podíl obcí snížil. Tehdy bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře, který ale současná vláda zrušila.

Změna zákona z roku 2015 obcím a městům od letošního roku přidělila 21,4 procenta. Podle předkladatelů ale není toto zvýšení dostatečné. Podle dřívějších údajů ministerstva financí získají na zvýšení podílu na DPH čtyři největší města, tedy Praha, Brno, Plzeň a Ostrava, dohromady asi 3,4 miliardy korun. Obce do stovky obyvatel, kterých je asi 450, dostanou ročně za obec asi 50.000 korun navíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK