ZEW: Důvěra investorů v německou ekonomiku opět klesla

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. července (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červenci druhý měsíc za sebou snížila, hospodářské vyhlídky země však zůstávají příznivé. Uvedl to dnes německý výzkumný institut ZEW ve své měsíční zprávě.

Index důvěry se podle průzkumu institutu v červenci snížil na 17,5 bodu z červnových 18,6 bodu. Ekonomové přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mírnější pokles, a to na 18 bodů.

\"Naše celkové hodnocení hospodářského vývoje v Německu zůstává oproti předchozímu měsíci beze změny. Vyhlídky pro růst německé ekonomiky v příštích šesti měsících jsou nadále příznivé,\" uvedl nicméně prezident ZEW Achim Wambach.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V prvním čtvrtletí hospodářský růst v Německu zrychlil na 0,6 procenta z 0,4 procenta v závěru loňského roku.

V celém loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,9 procenta, tedy nejprudším tempem za pět let. Německá centrální banka minulý měsíc předpověděla, že v letošním roce dosáhne ekonomika stejného růstu jako loni.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK