Inflace v Británii v červnu nečekaně klesla

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. července (ČTK) - Míra inflace v Británii v červnu nečekaně a poprvé od loňského října zpomalila a posílila tak pravděpodobnost, že britská centrální banka (BoE) na svém srpnovém zasedání nechá úrokové sazby na rekordně nízké úrovni. Z údajů britského statistického úřadu vyplývá, že spotřebitelské ceny stouply meziročně o 2,6 procenta poté, co v květnu vylétly na téměř čtyřleté maximum 2,7 procenta.

Přitom ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali, že míra inflace zůstane beze změny. Z hlediska meziměsíčního porovnání byl pokles největší od února 2015. Důvodem je snížení světových cen ropy a potažmo i zpomalení cenového tlaku ve výrobě. Analytici však soudí, že inflace se už brzy vrátí k růstu a situace obyvatelstva, jehož mzdy rostou pomaleji než ceny, se nezlepší.

Prudký vzestup inflace Británie pociťuje od loňského referenda o vystoupení země z Evropské unie a jeho rychlost v letošním roce překvapila i BoE. Podle její nejnovější předpovědi by vzestupný trend měl vyvrcholit letos na úrovni 2,8 procenta, zatímco většina ekonomů očekává minimálně 3,0 procenta.

Centrální banka se prozatím rozhodla na letošní vývoj nereagovat zvýšením úrokových sazeb, nicméně na červnovém zasedání měnový výbor už nebyl jednotný a tři členové pro zvýšení úroků hlasovali. Výbor se příště sejde 3. srpna.

Podle názoru ekonomů bude BoE sazby držet zkrátka i během letošního a příštího roku v závislosti na tom, jak se bude vyvíjet poměr mezi růstem cen a mezd, i jak se britská ekonomika vyrovná s brexitem.

Jak uvedl statistický úřad, index spotřebitelských cen v červnu stlačovaly zejména ceny paliv reagující na pokles cen ropy na světovém trhu, a také levnější zboží a služby z oblasti volného času a kultury, které vyhnaly ceny nahoru v květnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK