Vlci na Šumavě napadli stádo ovcí, z nichž 19 uhynulo

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Borová Lada (Prachaticko) 18. července (ČTK) - Vlci na Knížecích Pláních u Borových Lad na Prachaticku napadli o víkendu 29 speciálně šlechtěných ovcí, 19 z nich útok nepřežilo. Chovatel požádá o náhradu škody, kterou vyčíslil na 100.000 korun. ČTK to dnes řekli mluvčí Národního parku Šumava (NP) Jan Dvořák a chovatel Tomáš Rychecký.

Správa NP Šumava nyní koupila mobilní elektrický ohradník, který chrání stáda především v noci. Zemědělci si ho budou moci půjčit a vyzkoušet. Vlci na Šumavě přes 100 let nebyli, letos zkraje roku se zde pár vlků objevil. Že by vlk zaútočil na člověka, podle vedení NP Šumava nehrozí.

Pár vlků napadl stádo pravděpodobně v noci z 15. na 16. července. Vlci vběhli do ohrady zabezpečené elektrickým ohradníkem, v níž se pásly desítky ovcí. K 16 ovcím zabitým na místě přibyly v pondělí tři další zraněná zvířata, které musel veterinář utratit.

\"Bilance vlčího útoku je šestnáct zabitých kusů nalezených po celé pastvině. Tři ovce, které byly silně potrhané na krku a břichu, jsme museli utratit a dalších šest ovcí s ranami na krku se pokoušíme zachránit. Čtyři kusy nebyly nalezeny. Bez zranění tak zůstala jedna jehnička a beran se zvoncem,\" řekl ČTK majitel stáda Tomáš Rychecký.

Případ označil za nečekanou tragédii. Je mu líto ovcí i zmařené dlouhodobé práce, protože šlo o speciálně šlechtěné ovce. \"Stádo čítalo 31 kusů takzvaného východofríského berana a 30 dvouletých jehniček jako základ nového odolného stáda s vyšší mléčností. Jednalo se o křížence Šumavek a Clun forestů, plemena s velkou odolností a lepší mléčností než Šumavka,\" řekl chovatel, jemuž na Knížecích Pláních zůstalo stohlavé stádo. Zvažuje jeho přesun do Zbytin, pokusí se ho lépe zabezpečit. \"Moje největší obava je, že se vlk vrátí a stádo bude dál masit,\" řekl Rychecký.

Útok vlků na stáda chovaných ovcí nebo skotu na Šumavě odborníci z NP Šumava čekali. Na začátku roku potvrdila genetická analýza výskyt vlčího páru na Šumavě a v Bavorském lese. \"Je to nová zkušenost pro všechny, protože déle než 100 let tady vlci nebyli,\" řekl náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý s tím, že zemědělce i laiky o situaci informují osobně i formou seminářů, první se uskutečnil před necelým měsícem.

\"Nutno ale dodat, že velké šelmy jsou důležitou součástí naší přírody a Šumavy zvláště, stejně jako hospodářská zvířata. Případná obava návštěvníků Šumavy z toho, že by je mohl třeba napadnout vlk, není na místě. Člověku se tato šelma vyhýbá,\" řekl Starý.

Chovatelé dobytka na Šumavě by podle mluvčího Dvořáka měli svá stáda skotu nebo ovcí lépe zabezpečit. Měli by si pořídit lepší hrazení nebo velké pastevecké psy. Na obojí lze podle něj získat dotace.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK