MMF: Španělsko poroste výrazně vyššími tempy, než se čekalo

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 18. července (ČTK) - Španělská ekonomika poroste v letošním a příštím roce zřetelně rychleji, než se dosud odhadovalo. Ve své výroční zprávě o Španělsku to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Letošní tempo růstu podle něj překročí tři procenta. Španělská vláda by podle fondu měla řešit slabiny ve finančním sektoru, které přetrvaly z finanční krize, a uskutečnit další reformy trhu práce.

Španělská ekonomika nadále rychle oživuje z minulých let recese a bankovní krize. MMF zvýšil odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 3,1 procenta z dosavadní předpovědi 2,6 procenta. V příštím roce by Španělsko mělo růst o 2,5 procenta, namísto dosud odhadovaných 2,1 procenta. Fond tak upravil své předpovědi na úroveň červencové prognózy španělské vlády.

MMF ale podotkl, že bez dalšího pokroku ve strukturálních reformách a veřejných financích zůstane ekonomika zranitelná otřesy a riziky. \"Je načase řešit zbylé slabiny související se zvýšeným veřejným dluhem a dokončit postkrizovou adaptaci bankovního sektoru,\" uvedl fond.

MMF rovněž upozornil na nutnost snížit stále vysokou strukturální nezaměstnanost, zvláště mezi mladými. Pro střednědobé vyhlídky španělské ekonomiky bude rovněž klíčové posílit růst produktivity.

Španělská ekonomika se koncem roku 2013 vymanila z recese a teď patří k nejrychleji rostoucím v Evropské unii. Analytici předpokládají, že HDP Španělska se letos vrátí na předkrizovou úroveň, tedy na maximum od roku 2008, kdy čtvrtou největší ekonomiku eurozóny zasáhl krach realitního trhu. Míra nezaměstnanosti se sice z 27 procent v roce 2013 výrazně snížila, na téměř 19 procentech je však stále druhá nejvyšší v EU po Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK