Ropa díky silné poptávce zdražuje, Brent je blízko 49 USD

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. července (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích zdražuje a severomořský Brent se přiblížil k hranici 49 dolarů za barel. Poptávka je totiž pořád vysoká a daří se absorbovat část přebytku dodávek od Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a ze Spojených států. Obchodníci však upozorňují, že trh zůstává napjatý.

Kolem 17:30 SELČ cena Brent vykazovala růst o 0,6 procenta na zhruba 48,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala asi půl procenta na 46,25 USD.

Podle pondělní zprávy čínského statistického úřadu byl výkon tamních rafinerií v červnu téměř rekordní, což ukazuje na zvýšenou poptávku. Na druhou stranu však Ekvádor dnes oznámil, že přestane dodržovat dohodu v rámci OPEC o snížení těžby a produkci bude kvůli rozpočtovému deficitu postupně zvyšovat. Ekvádor patří mezi menší členy kartelu a již nyní plnil dohodu jen asi ze 60 procent.

Stabilně se nadále zvyšuje těžba v USA. Podle zprávy amerického ministerstva energetiky těžba ropy z břidlic v USA zřejmě v srpnu již osmý měsíc za sebou vzroste, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 48,72 48,42 New York - Nymex WTI srpen 46,25 46,02

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK