Total, BP a YPF investují v Argentině do těžby plynu z břidlic

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 18. července (ČTK) - Argentinská státní ropná společnost YPF, francouzský Total, Wintershall Energía a Pan American Energy z britské energetické skupiny BP investují v Argentině 1,15 miliardy USD (26 miliard Kč) do zvýšení těžby plynu z břidlic. Investice v oblasti Vaca Muerta, která je jednou z největších formací břidlicového plynu na světě, přichází v době, kdy se vláda prezidenta Mauricia Macriho snaží omezit závislost na dovozu plynu. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Partneři již do oblasti v letech 2014 až 2016 investovali 500 milionů dolarů. Nová investice tam zdvojnásobí těžbu zemního plynu na 4,5 milionu metrů krychlových denně ze současných 2,2 milionu metrů krychlových.

Zatím největší investici za několik let v oblasti letos v březnu oznámila argentinská společnost Tecpetrol, která je části skupiny Techint. Do břidličných polí v oblasti Vaca Muerta chce do roku 2019 investovat 2,3 miliardy USD (52 miliard Kč).

Investice přichází poté, co vláda oznámila, že chce postupně snížit cenu, kterou garantuje za plyn vytěžený z nových vrtů. Cena je v současnosti 7,5 dolaru za milion britských termálních jednotek plynu. Chce tak povzbudit firmy, aby investovaly dříve.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) odhaduje, že v oblasti Vaca Muerta je 16,2 miliardy barelů břidličné ropy a 308 bilionů krychlových stop (9,7 bilionu metrů krychlových) břidličného plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK