Akcie v USA smíšené, S&P a Nasdaq na nových rekordech

18.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Americké akcie dnes skončily se smíšenými výsledky. Dow Jonesův index dál sestoupil z nedávných maxim, naopak širší ukazatel S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq vystoupily na nové rekordy. Dolar se kvůli dalšímu nezdaru snahy prezidenta Donalda Trumpa změnit systém zdravotního pojištění propadl na minimum od počátku loňského září.

Index Dow Jones v závěru obchodování ztratil 0,25 procenta na 21.574,73 bodu, Standard & Poor\'s 500 naopak stoupl o 0,06 procenta na 2460,61 bodu. Index Nasdaq posílil o 0,47 procenta na nový závěrečný i průběžný rekord 6344,31 bodu.

Wall Street během dne oslaboval pokles akcií finančního sektoru po nepříznivých výsledcích předních bankovních institucí Goldman Sachs a Bank of America. Akcie Goldman Sachs klesly o více než dvě procenta v reakci na 40procentní propadu příjmů z jejího obchodování s dluhopisy; Bank of America oslabila o více než jedno procento.

Pokles akcií bank ale vyrovnal prudký růst akcií internetové videopůjčovny Netflix. Ty těžily ze silného růstu počtu uživatelů firemních služeb a stouply o zhruba 14 procent. Akciový trh bude nadále pozorně sledovat postupné zveřejňování firemních výsledků, řekli analytici agentuře Reuters.

Na devizovém trhu se euro vůči klesajícímu dolaru poprvé od loňského května vyšplhalo nad hranici 1,15 USD. Americká měna je v posledních dnech pod silným tlakem kvůli pochybnostem o dalším zvyšování úrokových sazeb v USA a dnes ji oslabil další neúspěch snahy prezidenta Donalda Trumpa nahradit systém zdravotního pojištění svého předchůdce Baracka Obamy jiným. To prohloubilo obavy investorů o osud plánovaných rozpočtových opatření na podporu hospodářského růstu.

Euro během dne vystoupilo až na 14měsíční maximum 1,1583 USD a obchodování zakončilo na 1,1556 USD se ziskem 0,7 procenta. Dolar se ke koši šesti hlavních světových měn propadl během dne na další desetiměsíční minimum pod 94,50 bodu a skončil na 94,66 bodu se ztrátou půl procenta.

hp msk

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK