Senát schválil vyšší podíl z vybrané DPH pro obce a města

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Senát dnes schválil novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která od příštího roku zvyšuje podíl obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta. Obce a města by tak mohla získat navíc celkem asi 8,5 miliardy korun ročně. Novelu, kterou ve Sněmovně předložilo zastupitelstvo Libereckého kraje, musí ještě podepsat prezident.

Na návrh poslanců také novela zvyšuje při rozdělování peněz obcím kritérium počtu žáků navštěvujících školu v daném místě. Na jednoho žáka by tak mělo připadat nově až 13.700 korun.

\"Starostové nebudou muset chodit leštit kliky na nějaká ministerstva a sami se rozhodnou, na co ty peníze použijí,\" řekl senátorům liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Dodal, že prezident Miloš Zeman podle jeho informací tento zákon podepíše. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) již při schvalování zákona ve Sněmovně označil zvýšení podílu měst a obcí za krok správným směrem.

Obce měly až do konce loňského roku z vybrané DPH 20,83 procenta. O peníze přišly v roce 2012, kdy zákon za pravicové vlády podíl obcí naopak snížil. Tehdy bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře, který ale současná vláda zrušila.

Změna zákona z roku 2015 obcím a městům od letošního roku přidělila 21,4 procenta. Podle předkladatelů ale není toto zvýšení dostatečné. Podle dřívějších údajů ministerstva financí získají na zvýšení podílu na DPH čtyři největší města, tedy Praha, Brno, Plzeň a Ostrava, dohromady asi 3,4 miliardy korun. Obce do stovky obyvatel, kterých je asi 450, dostanou ročně za obec asi 50.000 korun navíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK