Koruna je k euru nejsilnější od začátku intervencí

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Kurz koruny k euru se dnes dopoledne dostal pod hranici 26,03 Kč/EUR. Česká měna tak je vůči euru nejsilnější od listopadu 2013, kdy Česká národní banka (ČNB) zahájila kurzové intervence s cílem korunu oslabit. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Za dnešním posílením české koruny nestojí podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy žádná konkrétní data z české ekonomiky, ale rostoucí počet globálních finančních institucí, které avizují, že ČNB zvýší své úrokové sazby už na svém zasedání 3. srpna. \"V tuto chvíli pravděpodobnost tohoto scénáře činí 60 procent,\" doplnil Kovanda. Korunu by podle něj nemělo oslabit ani plánované čtvrteční zveřejnění červnových údajů k cenám průmyslových výrobců.

K dolaru i euru koruna postupně posiluje od začátku letošního dubna, kdy ČNB ukončila režim devizových intervencí. S pomocí intervencí udržovala centrální banka od listopadu 2013 kurz koruny k euru na 27 Kč/EUR kvůli hrozící deflaci, tedy snížení cenové hladiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK