Atambajev se seznámil s okolnostmi aféry kolem Liglass Trading

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Biškek 19. července (ČTK) - Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev se seznámil s informacemi o sporu kolem české firmy Liglass Trading, která má ve středoasijské zemi dostavět kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. Oznámil to dnes kyrgyzský zpravodajský server 24.kg. Atambajev prohlásil, že při realizaci projektu je třeba klást důraz na \"bezpodmínečnou prioritu zájmů státu\".

O české firmě a její schopnosti zhostit se projektu a finančně ho zajistit se v minulých dnech v českém a kyrgyzském tisku objevily pochybnosti, které majitel společnosti Michael Smelík dnes v prohlášení odmítl. Firma už podle něj v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů dolarů, víc než milion musela složit v souvislosti s výběrovým řízením na prestižní zakázku.

Atambajeva o dostavbě kaskády informoval šéf státního výboru pro průmysl a energetiku Dujšenbek Zilalijev, který v minulých dnech v médiích spolupráci s českou společností energicky hájil. \"Atambajev vyzval (Zilalijeva) k pečlivé přípravě realizace významného hydroenergetického projektu s tím, že musí být bezpodmínečně zajištěna priorita zájmů státu, jak to vyžadují podmínky dříve podepsaných dohod,\" uvedla kyrgyzská agentura s odvoláním na tiskové oddělení hlavy státu.

Podle Zilalijeva byly první kroky k dostavbě kaskády už zahájeny. Inženýrský tým Liglass Trading se na místě spolu s kyrgyzskými odborníky seznámil s projektem stavby kaskády a úpravami jeho parametrů, aby mohla výstavba energetických objektů pokračovat.

Atambajev se podle kyrgyzských médií v minulosti zavázal, že dostavbu narynské kaskády osobně zabezpečí do konce svého mandátu. Do potíží se budování dostalo, když Kyrgyzstán před půldruhým rokem vypověděl smlouvu s ruskou společností RusGidro, která údajně neměla na výstavbu dost peněz. Mandát Atambajevovi končí letos v říjnu.

Server Vesti.kg napsal, že události kolem společnosti Liglass Trading jsou v Kyrgyzstánu podle místních expertů největším skandálem roku. Publikuje vyjádření několika poslanců kyrgyzského parlamentu, kteří vyzývají k vypovězení smlouvy a tvrdému postihu viníků.

Poslanec Ischak Masalijev z odpovědnosti za skandál obvinil premiéra Sooronbaje Žeenbekova, který by podle něj měl odstoupit a stáhnout svou kandidaturu na prezidentský úřad. \"Pokud se zločinné spiknutí prokáže, pak by leckdo na prezidenta kandidovat neměl,\" podotkl Masalijev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK