Na vojenských pozemcích bude zástřelné za divočáky 1000 korun

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS), který hospodaří na 126.000 hektarech půdy, zvýší vyplácené peníze za zastřeleného divočáka na spravovaných pozemcích na 1000 korun. Dnes to ČTK řekl mluvčí podniku Jan Sotona. Vojáci se tak snaží motivovat své zaměstnance k redukci počtu přemnožených divokých prasat. Na Zlínsku se objevil nakažlivý africký mor prasat, který právě divočáci přenášejí. Nemoc není pro člověka nebezpečná. V části Moravy už stát takzvané zástřelné v této výši zvedl.

\"Motivujeme zaměstnance odměnami k lovu divokých prasat v našich honitbách. Jde o opatření k redukci černé zvěře, která jsou například v moravských lokalitách ve správě divizí VLS v Lipníku nad Bečvou a Plumlov v platnosti již od jara bez ohledu na výskyt afrického moru. Skutečně efektivní cestu k redukci divokých prasat však vidíme především ve využití odchytových zařízení,\" uvedl v tiskové zprávě ředitel VLS Josef Vojáček. Podnik k opatřením přikročil na základě pokynů vojenských veterinářů.

Vojenské lesy hospodaří v šesti lesních lokalitách, jde o bývalé vojenské újezdy Ralsko a Brdy, vojenský výcvikový prostor Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, Boletice na Šumavě a vojenské újezdy Březina (Vyškovsko) a Libavá (Olomoucko) na Moravě.

Sotona dodal, že na těchto místech Vojenské lesy spravují 24 honiteb, z nichž jen dvě menší se nacházejí v nárazníkovém pásmu okolo ohniska choroby, kde je nařízen celoroční intenzivní lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví zvířete. Jde o honitbu Hostašovice o výměře 524 hektarů a honitbu Bílý vlk o výměře 1289 hektarů.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý uvedl, že myslivci dostanou 1000 korun za každé zastřelené divoké prase, ale jen v oblasti intenzivního lovu na Moravě. Podmínky, za kterých bude možné střílet divočáky i na zamořeném Zlínsku, ministerstvo připravuje.

Myslivci budou muset do soboty nainstalovat na Zlínsku pachové ohradníky, díky nimž by divočáci neměli vybíhat z území zamořeného africkým morem prasat.

Stát minulý týden kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR a povolil dosud zakázané techniky lovu. Státní veterinární správa dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu. Divoká prasata se v zamořené oblasti dál nesmějí lovit ani přikrmovat kvůli obavám z rozšíření nákazy.

Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat se od pondělka na Zlínsku zvýšil o 11 na 51 kusů. Veterináři evidují 87 uhynulých divokých prasat, od úterka jich přibylo 11. Všechny nově potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde už přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Naopak u divočáků testovaných mimo toto území se nemoc neprokázala.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK