Vygon Consulting: Vývoz ropy z Ruska zřejmě letos mírně klesne

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. července (ČTK) - Vývoz ropy z Ruska v letošním roce zřejmě klesne o 0,7 procenta na 252,5 milionu tun, což by znamenalo 5,1 milionu barelů denně. Příčinou je globální dohoda o snížení těžby. Uvedla to dnes poradenská společnost Vygon Consulting, která radí ruské vládě v oblasti daní a energetiky. Odhad firmy ale kontrastuje s odhadem vlády, která čeká růst exportu.

Loni vývoz ropy činil rekordních 255 milionů tun. Na letošní rok očekává ministerstvo energetiky růst na 257 milionů tun.

Spotřeba pohonných hmot v Rusku se díky zlepšování stavu ekonomiky zvyšuje a na vzestupu je také objem zpracované ropy v tamních rafineriích, uvedla agentura Reuters. To podle konzultantů znamená, že bude k dispozici méně ropy na vývoz. Export ropy by se měl zvýšit v příštím roce, kdy skončí platnost dohody o omezení těžby, která má podpořit ceny, uvedl šéf konzultační společnosti Grigorij Vygon.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední producenti ropy se loni dohodli, že sníží celkovou těžbu suroviny o téměř 1,8 milionu barelů denně. Dohoda platí do konce března 2018.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK