Ropa kvůli poklesu zásob v USA zdražuje, Brent se blíží k 50 USD

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu, podpořila je zpráva o překvapivě výrazném poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent se blíží hranici 50 dolarů za barel.

Krátce před 18:00 SELČ vykazovala cena Brentu nárůst o 1,2 procenta na zhruba 49,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala rovněž 1,2 procenta a nacházela se těsně pod 47 dolary za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 4,7 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali, že pokles bude činit 3,2 milionu barelu.

Nečekaně výrazný úbytek za minulý týden vykázaly rovněž zásoby benzinu v USA. \"Je to další dobrá zpráva pro ropný průmysl,\" řekl k údajům vládního úřadu analytik Andrew Lipow ze společnosti Lipow Oil Associates. \"Zásoby benzinu jsou teď asi o pět procent nižší než před rokem. Odráží to solidní poptávku,\" dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 49,44 48,84 New York - Nymex WTI srpen 46,95 46,40

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK