Americké akcie díky technologickým firmám zpevnily

19.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily, indexy S&P 500 a Nasdaq Composite se tak dostaly na nový rekord. Růst podpořily technologické společnosti a více než 20procentní nárůst kurzu farmaceutické společnosti Vertex Pharmaceuticals. Posílení Dow Jonesova indexu ale částečně zbrzdil pokles akcií IBM. Na devizových trzích zpevnil dolarový index.

Dow Jones přidal 0,31 procenta na 21.640,75 bodu, zatímco širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 0,54 procenta na 2473,83 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,64 procenta na 6385,04 bodu.

Akcie Vertexu posilovaly díky příznivým výsledkům testů jeho nového léku na cystickou fibrosu. Akcie IBM ale kvůli dalšímu poklesu tržeb za druhé čtvrtletí oslabily. Celému technologickému sektoru se však dařilo a dílčí index S&P technologického sektoru uzavřel na novém rekordu. Překonal tak předchozí rekord z března 2000.

Díky lepšímu výsledku hospodaření zpevnily akcie banky Morgan Stanley. Celý bankovní index KBW ale mírně klesl.

Analytici se nyní soustředí hlavně na čtvrtletní výsledky hospodaření významných amerických společností. Odhadují, že souhrnný zisk firem z indexu S&P 500 za druhé čtvrtletí vzroste o 8,7 procenta a tržby o 4,6 procenta, uvedla agentura Reuters.

Americký dolar dnes na devizových trzích vzrostl ke koši měn i k euru, k japonskému jenu však oslabil. Investoři vyčkávají na výsledek zasedání měnových výborů centrálních bank v eurozóně a v Japonsku a na to, zda nedávný růst kurzu eura a japonského jenu ovlivní jejich výhled. Současně se začíná snižovat pravděpodobnost dalšího zvýšení úroků v USA.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, v době newyorského závěru přidával 0,14 procenta na 94,81 bodu. K euru dolar přidával 0,3 procenta na 1,1518 USD, k jenu však 0,2 procenta odepisoval na 111,81 JPY. Euro vůči jenu vykazovalo pokles o půl procenta na 128,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK