Ekonomické rozhovory mezi USA s Čínou zásadní pokrok nepřinesly

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. července (ČTK) - Spojené státy a Čína během ekonomických rozhovorů ve Washingtonu nedosáhly žádného výraznějšího pokroku při řešení sporných hospodářských a obchodních otázek. Středeční jednání na vysoké úrovni bylo zakončeno bez zveřejnění společného prohlášení a plánovaná tisková konference byla zrušena.

Rozhovory nepřinesly žádné významné kroky, které by vedly ke zmírnění deficitu Spojených států v obchodování s Čínou. To podle agentury Reuters vyvolává pochybnosti ohledně ekonomických a bezpečnostních vztahů amerického prezidenta Donalda Trumpa s Pekingem.

Americký představitel, který si nepřál být jmenován, agentuře Reuters řekl, že během rozhovorů sice došlo na \"upřímnou\" výměnu názorů, u většiny významných bilaterálních obchodních a ekonomických otázek ale žádné dohody dosaženo nebylo. Týká se to například požadavků USA ohledně přístupu k čínskému trhu finančních služeb, redukce nadměrných čínských kapacit pro výrobu oceli, snižovaní cel na automobily či omezování dotací pro státní podniky.

Podle tiskového prohlášení amerických ministrů financí Stevena Mnuchina a obchodu Wilbura Rosse nicméně Peking uznal, že společným cílem obou stran je snížení deficitu USA v obchodování s Čínou. Čínská ambasáda ve Washingtonu ve svém prohlášení uvedla, že obě strany budou na snížení tohoto schodku spolupracovat.

Středečních rozhovorů se kromě Mnuchina a Rosse zúčastnili šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Robert Lighthizer, šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová nebo poradce Bílého domu Jared Kushner, který je zetěm prezidenta Trumpa. Čínskou delegaci vedl vicepremiér Wang Jang. Rozhovory se konají každý rok a jsou označovány za komplexní hospodářský dialog.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK