ADB zlepšila odhad růstu rozvíjejících se ekonomik Asie

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Manila 20. července (ČTK) - Rozvíjející se ekonomiky Asie včetně Číny před sebou mají příznivější vyhlídky, zlepšily se hlavně díky vývoji exportu. Uvedla to dnes Asijská rozvojová banka (ADB), která předpokládá, že hospodářský růst v regionu letos dosáhne 5,9 procenta a příští rok zpomalí pouze na 5,8 procenta. V předchozí prognóze banka pro oba roky počítala s růstem 5,7 procenta.

Výrobci chytrých telefonů, osobních automobilů a dalšího spotřebního zboží v rozvíjející se Asii nyní těží z oživení světové poptávky. ADB do rozvíjející se Asie řadí 45 zemí z asijsko-pacifického regionu, poznamenala agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny by se měl v letošním roce podle nové prognózy ADB zvýšit o 6,7 procenta, namísto dříve předpokládaných 6,5 procenta. Odhad růstu druhé největší ekonomiky světa na příští rok banka zvýšila na 6,4 procenta ze 6,2 procenta.

\"Navzdory přetrvávající nejistotě ohledně síly oživení globální ekonomiky cítíme, že ekonomiky v tomto regionu jsou v dobré pozici k tomu, aby dokázaly čelit potenciálním šokům,\" uvedl hlavním ekonom ADB Jasujuki Sawada.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK