Nezaměstnanost na Slovensku klesla na nové minimum 6,9 procenta

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v červnu snížila na 6,90 procenta ze 7,35 procenta v předchozím měsíci. Poprvé od vzniku státu v roce 1993 se tak dostala pod sedm procent. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

\"Výsledky jsou ještě lepší, než jsme očekávali před několika měsíci,\" uvedl slovenský premiér Robert Fico. Upozornil, že je prostor k poklesu míry nezaměstnanosti ke zhruba šesti procentům.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v červnu proti květnu snížil o 12.394 na 187.997 lidí. V meziročním srovnání ubylo 68.618 nezaměstnaných.

Podniky působící na Slovensku v poslední době upozorňují na problémy se získáváním zaměstnanců. Svaz slovenského automobilového průmyslu například uvedl, že toto odvětví bude v příštích dvou až třech letech potřebovat asi 14.000 nových pracovníků, uvedla agentura Reuters.

Automobilový průmysl je klíčovým motorem slovenské ekonomiky, jejíž růst v prvním čtvrtletí dosáhl 3,3 procenta. Příští rok, kdy na Slovensku zahájí provoz továrna britské automobilky Jaguar Land Rover, by měl hospodářský růst podle Reuters dosáhnout 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK