Pojišťovny:Objem odhalených podvodů klesl, ale loni byl rekordní

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Objem odhalených pojistných podvodů v prvním pololetí 2017 dosáhl stovek milionů Kč. Meziročně klesl, ovšem loni byl u řady pojišťoven rekordní. Vyplývá to z ankety ČTK mězi největšími tuzemskými pojišťovnami. Výrazně přibývá podvodů v životním a úrazovém pojištění. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze.

Za prvních šest měsíců roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 202 milionů Kč. To je podle mluvčí Ivany Buriánkové méně než před rokem, ale dlouhodobě objem roste. Podvodníkům svědčí anonymita hlavního města, kde byly odhaleny pojistné podvody za 72 milionů Kč. Na druhém místě byl Moravskoslezský kraj s odhalenými podvody za dvacet milionů. Třetí příčku obsadil Jihočeský kraj s 18 miliony. Naopak nejlépe na tom byl tradičně kraj Zlínský (1,8 milionu) a Karlovarský (2,9 milionu Kč).

Za první pololetí letošního roku odhalili vyšetřovatelé Allianz podvody za téměř 170 milionů korun, což je o 11 milionů více než za stejné období loňského roku. Počet prošetřovaných podezřelých případů byl nejvyšší v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Největší nárůst zaznamenali detektivové v Královéhradeckém kraji, kde letos odhalili podvody za 28 milionů korun. V roce 2016 to přitom bylo za pouhé tři miliony, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa za první pololetí odhalila 508 pojistných podvodů a uchráněná hodnota dosáhla 108 milionů Kč. Loni to za stejné období bylo 594 pojistných podvodů za 157 milionů Kč. \"Celkem letos naši specialisté prověřovali 755 podezřelých pojistných událostí, v roce 2016 to bylo 771 případů. Výši uchráněné hodnoty loni ovlivnilo několik velkých odhalených případů upozornil vedoucí Bezpečnostního odboru v Kooperativě Vojtěch Stavný.

UNIQA pojišťovna odhalila za prvních šest měsíců 800 sporných pojistných událostí, což bylo o polovinu více než ve srovnatelném období loni. Celkově bylo prokázáno, že podvodníci se chtěli neoprávněně obohatit o téměř deset milionu korun. Meziročně tak UNIQA uchránila o 87 procent vyšší částku než o rok dříve.

Statistiky České podnikatelské pojišťovny potvrzují dlouhodobě sledovaný růst pojistných podvodů v životním a úrazovém pojištění. Aktuálně spadá do této oblasti téměř polovina prokázaných podvodů. Uchráněná hodnota dosáhla 14 milionů. O rok dříve za stejné období bylo odhaleno na 450 pojistných podvodů za 24 milionů Kč. Za první pololetí roku 2017 vyšetřovali specialisté z ČPP 420 pojistných podvodů, ve 250 případech byl podvod skutečně prokázán, uvedl vedoucí oddělení vyšetřování bezpečnostního odboru Ale Haisl.

Přibývá také případů z oblasti pojištění majetku a odpovědnosti. Podvádět se snaží nejen soukromé osoby, ale i podnikatelé a organizované skupiny. Pachatelé například uplatňují fiktivní poškození drahé elektroniky, které dokládají padělanými listinami ze servisů. Skupiny se stále častěji zaměřují na prémiové značky mobilních telefonů, podotkl Haisl.

Generali zaznamenala obrovský nárůst podvodů v náhradě škod na zdraví z povinného ručení. \"V prvním pololetí se nám podařilo překazit nekalé plány směřující k výplatě pojistného plnění za 4,8 milionu korun. To je o 600 procent více než v roce 2016,\" upřesnil specialita týmu detekce a vyšetřování pojišťovny Miroslav Jansa.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Filip Dušek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK