Veterináři dokončují metodiku na lov prasat v zamořené oblasti

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Po týdnu, co veterináři a ministerstvo zemědělství přikázali intenzivní lov divočáků kvůli nákaze africkým morem prasat v celé republice, eviduje Státní veterinární správa (SVS) 89 uhynulých prasat na Zlínsku. Z toho se potvrdilo onemocnění u 58 z nich, 26 případů bylo negativních, u čtyř se čeká na vyšetření a analýza jednoho kusu zůstává z důvodu vysokého stavu rozkladu bez výsledku, sdělil dnes ČTK za veterináře Petr Majer. Veterináři nyní dokončují metodiku, podle které se bude moci lovit i v zamořené oblasti. Tamní myslivci se nyní připravují na školení, jak zacházet s uhynulými kusy. Odstřely jsou obecně v tomto období náročné kvůli vzrostlé vegetaci, řekl ČTK za myslivce Miloš Ježek. Nemoc není nebezpečná pro lidi.

\"První školení začíná zítra (v pátek) ve Valašských Kloboukách, myslivci budou proškolování i v dalších ORP na Zlínsku. Odborníci myslivce proškolí v tom, jak mají zacházet s uhynulými divočáky, aby nedošlo k dalšímu šíření moru,\" řekl dnes ČTK předseda okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík.

\"Každé období má svoje, teď je to obtížnější než třeba na podzim, hlavně kvůli vzrostlé vegetaci,\" dodal Ježek z Českomoravské myslivecké jednoty. Přímo v oblasti intenzivního lovu na Moravě můžou myslivci nyní střílet i z aut nebo z kombajnů, což je normálně zakázáno. Zemědělci naopak musí myslivcům hlásit sklizeň plodin, aby mohli myslivci divočáky schovávající se v porostech zastřelit. Ministerstvo zatím údaje počtech odlovených prasat nemá. Na Zlínsku, kde je nyní lov zakázán, se v posledních letech odlovilo průměrně 6435 kusů zvířat. Veterináři již připravují opatření, aby se v zamořené oblasti mohlo lovit. \"Nyní nastavujeme možnost odlovu a odchytu v zamořené oblasti. Zde odlovenou zvěřinu nebude možno využít, ale bude nutno jí odvézt do asanačního podniku. Kompenzace bude dvojí - zástřelné a náhrada za zvěřinu. Odlov budou moci provádět pouze proškolení lovci. Bude moci být zahájen, až poté, kdy uživatelé honiteb se souhlasem KVS nainstalují kafilerní boxy,\" dodal Majer.

Peníze za odstřel jsou zatím určeny pro oblast intenzivního lovu, kde se platí 1000 korun za prase bez ohledu na věk a pohlaví. Ve vojenských lesích se pak platí 730 korun.

V oblasti, kde je už nyní přikázán intenzivní lov, se v posledních letech v průměru odlovilo 13.552 divočáků.

Krajští veterináři rozeslali obcím v zamořené oblasti ve Zlínském okrese dopis, kterým informuje o instalaci pachových ohradníků v oblasti, aby prasata neroznášela nemoc dále. Stát také žádá obce, aby předaly informace tamním obyvatelům. \"Zejména se jedná o dodržení klidu na stanovištích divokých prasat, který lze zajistit především tím, že nepovolaní lidé nebudou vstupovat na tato místa,\" vysvětlil Majer.

Myslivci v pátek začnou s instalací pachových ohradníků kolem území zamořeného africkým morem prasat na Zlínsku. Podél honiteb osadí zhruba 12.000 ohradníků, pracovat budou i přes víkend. Oficiálně na to mají podle státních nařízení čas do soboty. Připravují se také podmínky, za kterých bude možné lovit i v zamořené oblasti.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Mimo Zlínsko se zatím nemoc nerozšířila.

Jak řekl v tomto týdnu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), za nákazou divočáků je pravděpodobně odpovědný člověk. Případ je podle něj varováním pro další evropské země, které si nyní mohou jen těžko myslet, že jsou od stávajících ohnisek nákazy dostatečně daleko. Veterináři také podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému zavlečení nemoci na české území.

Myslivci v celém státu mají nyní možnost lovit prasat za pomoci dříve zakázaných metod, například při na pozemcích, kde zemědělci sklízejí obilí a řepku nebo za pomoci umělého světla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK