Americký dolar po komentáři šéfa ECB oslabuje

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu oslabuje a k euru klesl až na nejnižší hodnotu za téměř dva roky. Důvodem je komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

Kolem 17:25 SELČ euro vůči dolaru posílilo o jedno procento na 1,1633 USD, když po projevu Draghiho stouplo až na 1,1655 USD, nejvýše od srpna 2015. K jenu euro stouplo o 0,8 procenta na 129,82 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 111,57 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,7 procenta na 94,18 bodu.

Draghi dnes uvedl, že měnový výbor bude jednat o možných změnách svého programu nákupu dluhopisů na podzim. Draghi sice upozornil, že přesné datum, kdy se má začít diskutovat o změně uvolněné měnové politiky, měnový výbor nestanovil a zatím se také rozhodl zachovat svoji dosavadní rétoriku, tedy že ECB je v případě potřeby připravena rozšířit svůj program co do délky trvání i do objemu nákupů, investoři se ale domnívají, že podzimní jednání by mohlo vést v příštím roce ke zpřísnění měnové politiky.

Dolar podle analytiků rovněž nadále zůstává pod tlakem kvůli pondělnímu neúspěchu prezidenta Donalda Trumpa nahradit systém zdravotního pojištění svého předchůdce Baracka Obamy jiným. Slabá statistika z poslední doby také snižuje očekávání, že by centrální banka USA (Fed) v letošním roce ještě zvýšila úroky.

Japonská centrální banka dnes ponechala svoji měnovou politiku beze změny. Znovu však prodloužila termín pro dosažení jejího ambiciózního inflačního cíle, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK