Ceny ropy klesly, Brent se ale předtím dostal nad 50 dolarů

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích v dnešním rozkolísaném obchodování mírně oslabily. Předtím ale díky překvapivě výraznému poklesu zásob ve Spojených státech trh navazoval na středeční vzestup a severomořská ropa Brent se poprvé od počátku června vyhoupla nad 50 dolarů za barel.

Brent kolem 18:10 SELČ klesl o 0,6 procenta na 49,40 dolaru za barel, během dne ale vystoupil až na 50,19 USD. Americká lehká ropa WTI se pohybovala s půlprocentní ztrátou kolem 46,90 USD.

Na trh ještě zpočátku působily údaje, podle nichž se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden snížily o 4,7 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles jen o 3,2 milionu barelů.

Později ale na trh znovu dolehly obavy z přetrvávajícího přebytku nabídky na světovém trhu. Investoři čekají na pondělní petrohradskou schůzku mezi klíčovými zeměmi ropného kartelu OPEC a jeho nečlenskými partnery v čele s Ruskem. List Financial Times uvedl, že Saúdská Arábie zvažuje dodatečné omezení těžby ve snaze vrátit trh do rovnováhy po nečekaně prudkém vzestupu produkce v Nigérii a Libyi.

Navzdory letnímu poklesu jsou zásoby ropy v USA stále vysoko nad svým pětiletým průměrem. Těžba ropy ve Spojených státech se za poslední rok zvýšila o zhruba 12 procent, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 49,40 49,70 New York - Nymex WTI srpen 46,90 47,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK