Unipetrol dnes zveřejní výsledky za druhé čtvrtletí

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol dnes zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Analytici, které ČTK oslovila, očekávají, že čistý zisk společnosti meziročně vzrostl o 23 procent na 3,8 miliardy korun. Tržby se podle nich zvedly zhruba o polovinu na 30 miliard korun.

Podle analytiků by mělo být druhé čtvrtletí jedním z nejlepších v historii firmy. Mezi důvody patří obnovení provozu etylenové jednotky v Litvínově a Kralupech, výrazný meziroční růst rafinační marže a platby od pojišťoven za loňské havárie na etylenových jednotkách. Unipetrol by měl od nich ve druhém čtvrtletí podle odhadů dostat tři miliardy korun.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

Loni Unipetrol zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Meziročně šlo o nárůst o 13 procent. Tržby naopak klesly o 21 miliard na 87,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK