Čtvrtletní zisk PKN, majitele Unipetrolu, překvapivě klesl

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 21. července (ČTK) - Čistý zisk největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o čtyři procenta na 1,54 miliardy zlotých (9,5 miliardy Kč). Analytici přitom počítali s jeho růstem. V prvním pololetí se ale zisk o 78 procent zvýšil a dosáhl 3,46 miliardy zlotých (21,4 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která je majitelem českého Unipetrolu.

Hospodářský výsledek podniku ve druhém čtvrtletí zasáhly rostoucí náklady, které převážily nad růstem tržeb. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst čtvrtletního zisku na 1,87 miliardy zlotých z 1,61 miliardy před rokem.

Tržby ve druhém čtvrtletí stouply o 19 procent na 23 miliard zlotých (142,2 miliardy Kč). K jejich růstu přispěla nová regulace, která omezila černý trh s pohonnými hmotami. Rafinerie PKN ve čtvrtletí zpracovaly o deset procent více ropy než před rokem.

Unipetrol dnes oznámil, že ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na zhruba 6,4 miliardy korun z loňských 3,1 miliardy. Výsledky pozitivně ovlivnilo pojistné plnění vztahující se k haváriím v Kralupech a Litvínově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK