Čistý zisk Unipetrolu byl o pět pct nižší, než čekali analytici

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Čistý zisk petrochemické skupiny Unipetrol byl ve druhém čtvrtletí o pět procent nižší než odhad analytiků. Hlavním důvodem bylo posílení koruny vůči dolaru. Naopak tržby byly v porovnání s odhady o tři procenta vyšší. Způsobily to silné marže, obnovení provozu v Kralupech a Litvínově a přijaté pojistné plnění za loňské havárie v těchto závodech. Uvedli to analytici, které dnes ČTK oslovila.

Čistý zisk Unipetrolu ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 16 procent na 3,57 miliardy korun, tržby vzrostly více než o polovinu na 31,2 miliardy korun. V pololetí holding zdvojnásobil čistý zisk na 6,399 miliardy korun z loňských 3,081 miliardy a tržby stouply o 60 procent na 61 miliard korun,

\"Na finanční úrovni byly náklady vyšší, než jsme čekali. Důvodem jsou kurzové rozdíly. Platby od pojišťoven jsou v dolarech a dolar proti koruně oslabil. Čistý zisk je oproti očekávání mírně nižší právě kvůli finančním nákladům,\" uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Od pojišťoven ve druhém čtvrtletí Unipetrol dostal 3,1 miliardy korun. \"Výsledky společnosti byly velice silné. Kromě pojistného plnění je pozitivně ovlivnily vysoké petrochemické a rafinérské marže a plné obnovení provozu v Kralupech a Litvínově,\" doplnil analytik společnosti Patria Finance Ondřej Koňák.

Podle analytika BH Securities Martina Vlčka se míra využití kapacit na výrobě etylenové jednotky v Kralupech a Litvínově zvýšila na 96 procent. K výsledkům podle něho pozitivně přispěla také lepšící se makroekonomická situace v Česku a Evropské unii. Roste také tržní podíl Benziny, která je součástí skupiny. \"I přes výrazný růst ceny akcií zůstává Unipetrol značně podhodnocen. Chytří dlouhodobí investoři se dívají na hodnotu firmy, ne na to, o kolik za posledního půl roku vyrostla nebo poklesla,\" dodal Vlček. Akcie Unipetrolu na pražské burze od začátku roku posílily zhruba o dvě třetiny na 305 korun.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

Loni Unipetrol zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK