Výrobce hodinek Swatch zvýšil zisk, pomohla mu Čína

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 21. července (ČTK) - Švýcarský výrobce hodinek Swatch Group v prvním pololetí zvýšil čistý zisk o 7,2 procenta na 269 milionů švýcarských franků (6,3 miliardy Kč). Firma dnes uvedla, že hospodaření podpořil vývoj v Číně a v Evropě, díky čemuž zlepšila výhled na zbývající část roku. Swatch je největším výrobcem hodinek na světě.

Výsledek nicméně zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 285 milionů CHF. Tržby klesly o 0,3 procenta na 3,71 miliardy CHF (87,4 miliardy Kč). Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů ale o 1,2 procenta vzrostly.

Firma také uvedla, že vývoj prodeje hodinek a šperků byl v první polovině roku velmi příznivý, a to navzdory silnějšímu franku, který měl na hospodaření negativní dopady.

Swatch vyrábí hodinky stejného názvu, firmě ale patří i značky Longines, Tissot a Omega.

Podnik uvedl, že do konce roku očekává pozitivní růst v místních měnách. Výrazně roste čínský trh, který je pro firmu jedním z nejdůležitějších, a po déletrvajícím poklesu se stabilizoval prodej v Hongkongu. Zlepšila se i situace v Evropě, kde loni měly na prodej hodinek negativní dopady útoky extremistů. Odradily totiž turisty od návštěvy některých destinací, například Paříže.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK