Americký Schlumberger koupí většinový podíl v ruské EDC

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. července (ČTK) - Americká společnost Schlumberger, která je největším světovým poskytovatelem služeb těžařům ropy, se dohodla na převzetí 51procentního podílu v největším ruském poskytovateli služeb v ropném sektoru Eurasia Drillig Company (EDC). Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny, uvedla dnes agentura Reuters. Pro Schlumberger je to už druhý pokus o koupi části EDC a zároveň je to první nákup, který firma z USA uskuteční v ruském odvětví těžby ropy a plynu od zavedení sankcí proti Rusku za jeho úlohu v ukrajinské krizi a anexi Krymu v roce 2014.

V roce 2015 se Schlumberger dohodl na koupi 45,65 procenta akcií v EDC za 1,7 miliardy USD (38 miliard Kč). Z dohody ale sešlo, protože ruský antimonopolní úřad opakovaně odložil její schválení kvůli obavám, že by zahraniční majitel vlastnil důležitý majetek v domácím ropném průmyslu. EDC pak stáhla své akcie z londýnské akciové burzy. Také novou dohodu musí schválit ruský antimonopolní úřad.

Zatímco na část ruského ropného a plynárenského sektoru mají dopad sankce, které po anexi Krymu zavedly Spojené státy a Evropská unie, mnoho západních ropných a plynárenských firem začalo nedávno své aktivity v zemi rozšiřovat. Zaměřily se právě na oblasti, na které se restrikce nevztahují.

Schlumberger a EDC uzavřely v roce 2011 strategickou alianci. Ruská firma provozuje 650 vrtných zařízení na pevnině i na moři a pyšní se tím, že provozuje čtyři z pěti vrtných plošin v Kaspickém moři.

Dohoda obsahuje i doložku, která umožňuje po třech letech získat americké firmě plnou kontrolu nad EDC.

Minulý měsíc oznámilo konsorcium fondů z Ruska, Číny a Blízkého východu, že koupí v EDC menšinový podíl. Podle EDC se již strany dohodly na základních podmínkách transakce, nákup podílu ze strany Schlumbergeru nebude mít na tuto dohodu vliv.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK