Pokud zůstanou dobré výsledky, Unipetrol by mohl zvýšit dividendu

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Pokud zůstanou finanční výsledky petrochemického holdingu Unipetrol dobré i ve druhé polovině roku a akcie společnosti na pražské burze budou i nadále růst, firma by mohla zvýšit dividendu na akcii za letošní rok. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski. Za loňský rok Unipetrol vyplatí dividendu 8,30 Kč na akcii, meziročně je zhruba o polovinu vyšší.

\"Dividenda je samozřejmě věcí akcionářů. Ale jak jsme slíbili, tak se chystáme zvýšit dividendu na akcii, pokud se ceny akcií budou zvyšovat. Potom se budeme snažit držet poměr na stejné nebo vyšší úrovni. Ale závisí to na různých podmínkách, například na makroekonomickém prostředí. Také chceme zajistit finanční pozici společnosti,\" uvedl Modrzejewski. Akcie Unipetrolu na pražské burze od začátku roku posílily téměř o 70 procent na 305 korun.

Za loňský rok vyplatí firma akcionářům na dividendách zhruba 1,5 miliardy korun. Dividenda je splatná 7. září a vyplácet ji bude Česká spořitelna. Menšinoví akcionáři ovšem požadovali vyšší dividendu. Například společnost Paulinino Limited chtěla 18,50 Kč na akcii.

Unipetrol v prvním pololetí zdvojnásobil čistý zisk na 6,399 miliardy korun z loňských 3,081 miliardy. Výsledky pozitivně ovlivnilo pojistné plnění vztahující se k haváriím v Kralupech a Litvínově. Tržby stouply o 60 procent na 61 miliard korun, což bylo zejména díky vyšším cenám ropy a také obnovení výroby etylenové jednotky v Litvínově a Kralupech.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

Loni Unipetrol zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

ciz rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK