Reuters: China Unicom má slíbeno od investorů 12 miliard USD

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 21. července (ČTK) - Zájem o investici do čínského státního mobilního operátora China Unicom projevilo několik velkých technologických firem, jako je Baidu, JD.com, Tencent či Alibaba. Celkem chtějí investovat zhruba 12 miliard dolarů (přes 268 miliard Kč). S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Šlo by o největší kapitálovou investici v oblasti Asie a Tichomoří od primární nabídky akcií pojišťovny AIA v roce 2010.

Připravovaná investice je součástí snahy čínské vlády oživit státní giganty soukromým kapitálem. Peking loni přidal firmu China Unicom do první skupiny státních podniků, které budou součástí reformy spočívající ve smíšeném vlastnictví firem.

Alibaba Group a Tencent chtějí podle zdrojů Reuters investovat celkem deset miliard dolarů do společnosti China United Network Communications, která je divizí China Unicom s akciemi na burze v Šanghaji. Další téměř dvě miliardy USD investuje internetový vyhledávač Baidu a internetový obchod JD.com.

China Unicom je nejslabší ze tří velkých státních telekomunikačních firem. Před ní jsou China Mobile a China Telecom. Podle počtu uživatelů ale i tak patří mezi největší mobilní operátory na světě. Konkurence v Číně je ale tvrdá, což mělo v posledních čtvrtletích negativní dopady na hospodaření firmy. China Unicom je považována za neefektivní, s příliš vysokým počtem zaměstnanců a za pomalou v rozvoji důležitých technologií. To podnítilo Peking, aby zasáhl prostřednictvím reformy smíšeného vlastnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK