Unipetrol výrazně zvýšil zisk i tržby, možná zvedne dividendu

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol v prvním pololetí zdvojnásobil čistý zisk na 6,4 miliardy korun z loňských 3,1 miliardy. Tržby firmy stouply o 60 procent na 61 miliard korun. Výsledky zhruba odpovídají očekáváním analytiků. Vedení společnosti oznámilo, že pokud vydrží dobré výsledky i ve druhé polovině roku, firma by mohla zvýšit dividendu na akcii za letošní rok.

Výsledky pozitivně ovlivnilo pojistné plnění vztahující se k haváriím v závodech v Kralupech a Litvínově. Unipetrol od pojišťoven ve druhém čtvrtletí dostal 3,1 miliardy korun. \"Výsledků jsme dosáhli díky příznivému makroekonomickému prostředí, vysokému využití výrobních kapacit a rostoucím prodejům ve všech segmentech,\" uvedl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

Využití rafinérských kapacit v Kralupech a Litvínově podle ředitele meziročně vzrostlo z 46 procent na 96 procent a je nejvyšší v historii firmy. Litvínovský provoz, kde Unipetrol zpracovává ropu, odstavila havárie v srpnu 2015. Oprava trvala téměř rok. Mezitím v květnu 2016 postihla mimořádná událost i kralupskou rafinérii, která provoz obnovila po pěti měsících. Ke zlepšení výsledků přispěla také rafinérská marže, která meziročně vzrostla téměř o čtvrtinu.

Výsledky byly zhruba v souladu s očekáváním analytiků. Jejich odhady na druhé čtvrtletí počítaly s růstem čistého zisku na 3,8 miliardy korun a tržeb na 30,5 miliardy. Zatímco zisk byl o pět procent nižší, tržby byly proti očekávání o tři procenta vyšší. \"Na finanční úrovni byly náklady vyšší, než jsme čekali. Důvodem jsou kurzové rozdíly. Platby od pojišťoven jsou v dolarech a dolar proti koruně oslabil. Čistý zisk je proti očekávání mírně nižší právě kvůli finančním nákladům,\" uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Pokud zůstanou finanční výsledky dobré i ve druhé polovině roku a akcie společnosti na pražské burze budou i dále růst, podle Modrzejewského by firma by mohla zvýšit dividendu. Za loňský rok Unipetrol vyplatí dividendu 8,30 Kč na akcii, meziročně je zhruba o polovinu vyšší. Akcie Unipetrolu na pražské burze od začátku roku posílily téměř o 70 procent na 305 korun.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

Loni Unipetrol zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK