Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,4 procenta

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily. Index PX od minulého pátku přidal 0,4 procenta na 1004,2 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie pojišťovací skupiny VIG. Nejlépe se vedlo cenným papírům Pegas Nonwovens, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř procento.

\"Uplynulý týden trh sledoval výsledkovou sezonu, která se rozjela i v Evropě, a samozřejmě Evropskou centrální banku. Euro prudce zareagovalo posunem vůči dolaru na úrovně, kde bylo před dvěma lety. Růstu eura odpovídala i negativní reakce evropských trhů, které jsou zaměřené na vývoz. Německý index DAX odepsal během týdne téměř tři procenta, americké indexy do půl procenta. Domácí index PX šel proti proudu,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla VIG, jež přišla o 2,9 procenta na 656 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Nicméně titul reagoval na prodejní tlak na evropských akciích po silném posílení kurzu eura vůči dolaru, ale i jiným měnám.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Pegas Nonwovens, která přidala 8,5 procenta na 1015 Kč. U Pegasu se objevila informace o plánované dobrovolné nabídce ze strany investora R2G za cenu 1010 Kč. R2G chce údajně ovládnout sto procent společnosti. Cena na trhu se rychle očekávané nabídce přizpůsobila. Navíc trh očekává, že se může objevit další nabídka.

Příští týden bude trh pokračovat ve sledování výsledkové sezony a zaměří se na středeční zasedání výboru americké centrální banky. \"Očekáváme, že ta ponechá úrokové sazby beze změny a komentář by měl vyznít holubičím tónem. Respektive by se neměla měnit rétorika od posledního zasedání. Pokud tomu tak bude, mělo by pokračovat posilování eura, a tím pádem i oslabování evropských akcií,\" uvedl analytik.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK