Průměrná cena nových bytů v Praze v 1. pololetí vzrostla o 15 pct

26.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci prvního pololetí meziročně vzrostla o 15 procent na 75.791 korun za metr čtvereční. V porovnání s koncem prvního čtvrtletí se zvýšila o pět procent. Počet prodaných bytů se meziročně snížil o 15 procent na 2850. Vyplývá to ze společných statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které dnes zveřejnily na tiskové konferenci.

\"Nových bytů na pražském trhu je stále nedostatek, a proto jejich ceny rostou. Přestože se může zdát, že je cenová úroveň již poměrně vysoko, ceny porostou i nadále. Odhaduji, že do konce roku o pět procent. Poptávka je stále vyšší než nabídka,\" uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Za poslední dva roky se průměrná cena nového prodaného bytu v metropoli zvýšila o více než 20.000 korun za metr čtvereční, tedy více než o třetinu.

Loni developeři v Praze prodali 6650 bytů. Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala letos spadnou prodeje pod hranici 6000 jednotek. \"Jen za první pololetí se jejich počet snížil o 500. Lidé mají o nové bydlení zájem, často si však nemají z čeho vybírat,\" doplnil Soural.

Nejvíce nových bytů ve druhém čtvrtletí developeři prodali v Praze 9, Praze 5 a Praze 8. Jejich podíl na celkových prodejích přesáhl 60 procent. Naopak nejméně jich bylo v centru metropole. V Praze 1 a 2 šlo dohromady jen o necelá dvě procenta.

Zásoba nových dostupných bytů v hlavním městě meziročně klesla téměř o čtvrtinu na 3600. \"Je zřejmé, že nabídka v Praze neustále klesá, což je způsobené zejména dlouhodobě složitým povolovacím procesem, který způsobuje zpoždění uvádění nových projektů na trh,\" dodala generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková.

O útlumu pražského trhu podle Sourala svědčí také skutečnost, že ve druhém čtvrtletí developeři v mimopražských regionech prodali více nových bytů než v hlavním městě. Stalo se tak vůbec poprvé od roku 2013, od kdy Trigema tyto počty sleduje. Celkově jich bylo 1670, v Praze 1500. Nejvíce jich připadalo na Středočeský kraj (650), následovaly Jihomoravský (374) a Plzeňský kraj (350). Naopak na Vysočině, v Moravskoslezském kraji a na Královéhradecku šlo pouze o desítky jednotek.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50.000 korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, počet nových prodaných bytů v prvním pololetí v Praze klesl o 16,3 procenta na 3027.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK